דיור מוגן ובתי אבות: מעבר למגורים - ניהול מורכב ומלא משמעות

התוכנית לניהול בתי אבות ודיור מוגן באוניברסיטת תל אביב מעניקה לסטודנטים כלים מעשיים וידע רחב, המאפשרים להוביל בהצלחה מוסדות לגיל השלישי. התוכנית מתמקדת בהכשרת סטודנטים המתעניינים בהתמקצעות וקידום בתחום הזיקנה, עם דגש מיוחד על ניהול מוסדות דיור מוגן ובתי אבות והטיפול באוכלוסייה המבוגרת – ענף שצובר תאוצה משמעותית עם כניסתם של שחקנים גדולים מעולם העסקים.

21 אוגוסט 2024

מזי אורן, המנהלת האקדמית

בתוכנית לניהול בתי אבות ודיור מוגן

בישראל, כמו בשאר העולם, אוכלוסיית הקשישים הולכת וגדלה. כיום, מעל 12% מאוכלוסיית המדינה הם בני 65 ומעלה, ומספר זה צפוי לעלות לכ-14% עד שנת 2040. תוחלת החיים הארוכה והצרכים המשתנים של האוכלוסייה המבוגרת מעלים את החשיבות של בתי אבות ודיור מוגן כמקום מגורים המציע איכות חיים גבוהה, תמיכה קהילתית והזדמנויות לפיתוח אישי גם בשנות הגיל השלישי והרביעי.

 

המשמעות והחשיבות של דיור מוגן בחיי הקשישים

 

דיור מוגן הוא יותר ממגורים; הוא דרך חיים המאפשרת לבני הגיל השלישי לשמור על חיים פעילים, לדחוק את הזיקנה, ולבנות חיים עשירים וחברתיים בסביבה בטוחה ותומכת. מדובר במסגרות שמציעות פלטפורמה לאיכות חיים גבוהה, הזדמנות להתפתחות אישית ומציאת משמעות. סדר היום מתאפיין במגוון חוגים, פעילויות תרבותיות, חדרי כושר, בריכות שחייה והרצאות ברמה אקדמית.

אחד היתרונות הגדולים של דיור מוגן הוא שמגפת הבדידות לא פוגשת את הדיירים. בכל העולם, הבדידות היא אתגר רציני בגיל השלישי. מבוגרים רבים מוצאים עצמם לעת זיקנה ללא חברה וללא מעגל תמיכה. בניגוד למגורים בבית פרטי, שם הקשיש עלול למצוא את עצמו מבודד, בדיור מוגן הוא נמצא בקהילה, מוקף באנשים שחולקים תחומי עניין דומים ויכולים ליצור קשרים חברתיים באופן טבעי. במיוחד בתקופות משבר, כמו לאחר אירועי ה-7 באוקטובר, דיור מוגן מספק סביבה תומכת ובטוחה המפחיתה חרדה ומאפשרת לדיירים להתמודד טוב יותר עם המצב.

לדברי מזי אורן, המנהלת האקדמית בתוכנית לניהול בתי אבות ודיור מוגן ומשנה למנכ"ל בחברת  "בית בלב": "במהלך המלחמה, הדיירים בדיור המוגן נהנים מתמיכה קהילתית שמספקת להם תחושת ביטחון רבה יותר. כאשר אדם מבוגר נמצא לבד בביתו, הפחד עלול להחמיר. בדיור המוגן, הוא מוקף באנשים, בחברים שלו באנשי צוות אליהם יכול לפנות בעת הצורך." העובדים בדיור המוגן מגלים מסירות יוצאת דופן, ותורמים רבות לתחושת הביטחון והחוסן של הדיירים.

 

האתגרים שבניהול דיור מוגן ובתי אבות

 

ניהול דיור מוגן או בית אבות אינו משימה פשוטה. כפי שמזי אורן מסבירה: "כדי להיות כשיר לנהל דיור מוגן, על המנהל להצטייד בכישורים רבים: יכולות ניהוליות, הבנה בעולם המשפט, הבנה בלוגיסטיקה ותשתיות, רגולציה ,תקציב, שיווק, וכמובן להיות מעולה ביחסי אנוש. זה כמו להיות ראש עיר."

נורית בר עוז פחימה, בוגרת התוכנית ומנהלת בית דיור מוגן ברשת "בית בלב", משתפת מניסיונה: "התוכנית נתנה לי המון כלים וידע מקצועי. קיבלנו המון ידע מקצועי שקשור בתחומי הזיקנה, בחוקים, ברגולציה, בתמחורים ובתקציבים. זה נתן לי ביטחון אמיתי בניהול מקום עם כל כך הרבה אחריות." נורית מוסיפה גם על הקשרים המקצועיים שנרקמו במסגרת הלימודים: "הפוריות בין האנשים בתוכנית יצרה קשרים שעד היום נשארו קשרי ידידות עם מנהלי בתים אחרים. זה גם נורא נחמד."

המנהל נדרש להתמודד עם מגוון רחב של אתגרים, כולל ניהול משברים, רגולציה מורכבת וסיפוק שירותים מקיפים לדיירים בעלי צרכים שונים. בנוסף, הוא חייב להיות קשוב, אמפתי ולהכיר את דייריו באופן אישי, כדי שיוכל להעניק להם את התמיכה המתאימה וליצור תחושת ביטחון ומוגנות.

ציפי גוטמן, בוגרת התוכנית ומנהלת בית דיור מוגן ברשת "בית בלב" ובעברה אחות ומנהלת של  יחידות האשפוז של "בית בלב" ובית החולים תל השומר, מתארת את המעבר מאשפוז לדיור מוגן: "עברתי מהחלק החולה, הנצרך, הסיעודי והטיפולי לחלק הבריא... אני באה עם רקע מגוון ועשיר וביטחון ניהולי, ועברתי בהכשרה חוויה אחת הטובות בחיי. הלימודים פתחו לי עולמות תוכן חדשים. נחשפתי לעולם הזה בכל האספקטים האפשריים – שיווקי, ניהולי, תרבותי, והיבטים כלכליים ופיננסיים."

 

הכשרת המנהלים בתוכנית לניהול בתי אבות ודיור מוגן של אוניברסיטת תל אביב

 

התוכנית לניהול בתי אבות ודיור מוגן, ביחידה ללימודי המשך והשתלמויות בביה"ס לעבודה סוציאלית ע"ש בוב שאפל, מהווה הזדמנות נדירה לרכוש את כל הכלים הדרושים להצלחה בתחום. התוכנית משלבת בין תיאוריה לפרקטיקה, והסטודנטים לא רק לומדים על רגולציה או ניהול כספים, אלא גם מתנסים בשטח, פוגשים מנהלים מנוסים, ומבצעים פרויקטים מעשיים שמכינים אותם לתפקיד המורכב הזה.

"המרצים בתוכנית הם אנשי מקצוע מנוסים מהתחום, שמכירים את האתגרים היומיומיים מבפנים," אומרת מזי אורן. "הסטודנטים בתוכנית מקבלים הזדמנות להתנסות במצבים אמיתיים דרך הכשרה מעשית במוסדות לדיור מוגן ובבתי אבות ומשלבים את הידע הנרכש בכיתה עם המורכבות של השטח."

באמצעות ההכשרה המעשית והמפגשים עם אנשי מקצוע מהתחום, המשתתפים בהכשרה מקבלים את הכלים הדרושים להם כדי להפוך למנהלים מצליחים, שמבינים לעומק את הצרכים הייחודיים של האוכלוסייה המבוגרת ולנהל אופרציה מורכבת. בנוסף, תחום הדיור המוגן ובתי האבות מציע מגוון רחב של אפשרויות קידום מקצועי. ניתן להתחיל בתפקידים בסיסיים ולהתקדם עד לניהול בית או לתפקידי מטה בכירים ברשתות גדולות.

תוכנית ההכשרה היא המקום המושלם למי שמעוניין לפתח קריירה ניהולית בתחום הדיור המוגן ובתי האבות, ולצמוח כמנהלים שמבינים את חשיבותו של תפקידם ומשפיעים בצורה חיובית על חייהם של הקשישים בישראל.

לפרטים נוספים ולהרשמה לתוכנית ההכשרה לניהול בתי אבות ודיור מוגן באוניברסיטת תל אביב, בקרו באתר התוכנית: לחצו כאן.

 

 

 

כתבה מאת: גלית הרצברג

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>