תכנית החלמה מינית למכורים לחומרים

תכנית החלמה מינית למניעת החזרה לשימוש בקרב אנשים עם הפרעת התמכרות לחומרים
 

עו"ס ניבה לב אל (דוקטורנטית), ד"ר בל גבריאל-פריד

החלמה מהתמכרות לחומרים פסיכו-אקטיביים לאורך זמן הינה אחד מהאתגרים הנצבים בפני אנשים אשר אובחנו כבעלי הפרעה זו, מטפלים, חוקרים וקובעי מדיניות. מטרת הטיפול באנשים עם הפרעת התמכרות הינה לסייע לפרט לשמר את ההינזרות מחומרים פסיכו-אקטיביים, לסייע לו בתפקוד ושילוב בחברה הנורמטיבית ולשפר את איכות חייו.

מיניות היא חלק בלתי נפרד מחייו של הפרט לאורך כל שלבי חייו. מעורבות במיניות בריאה משפרת את תחושת הרווחה הנפשית של הפרט. סוגיות של מין ומיניות מעסיקות אנשים הנמצאים בהליך החלמה. האתגרים הטמונים בקיום מפגשים או יחסים אינטימיים בשלב ההחלמה עשויים להוביל לחזרה לשימוש. למרבה הפלא המערכות הטיפוליות בתחום ההתמכרויות בארץ התייחסו לסוגיות אלה באופן מועט. במרכזי הטיפול בישראל, ההתייחסות למיניות בריאה לא נכללת בסל המענים המוצע למטופלים.

כמענה לחוסר זה, פותחה תכנית קבוצתית פסיכו-חינוכית לאנשים עם הפרעת התמכרות לחומרים אשר נמצאים בתהליך החלמה. התכנית, ביוזמת עו"ס ניבה לב-אל וד"ר בל גבריאל פריד מביה"ס לעבודה סוציאלית של אוניברסיטת תל אביב, זכתה לאחרונה במענק של כ 600000 ש"ח למשך שלוש שנים מטעם הקרן למפעלים מיוחדים של הביטוח הלאומי, והיא תפעל בשיתוף עם המשרד לשרותים חברתיים. המענק נועד לטייב ולהפעיל את התוכנית והוא ילווה במחקר אשר ימשיג את המרכיבים בתוכנית שמסייעים להחלמה.

התכנית אשר תפעל ב 12 מסגרות טיפוליות (קהילות ומרכזי יום לאנשים עם הפרעת התמכרות) מיועדת לגברים או נשים הסובלים מהפרעת שימוש בחומרים ומטופלים במסגרות לטיפול בהתמכרויות בפיקוח המשרד לשירותים חברתיים. התכנית כוללת הפעלת קבוצות פסיכו-חינוכיות בנושא מין ומיניות וסדנאות אוריינטציה והדרכה לצוותי הטיפול המקומיים להתערבות המשכית בתחום זה.

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>