התוכנית לפסיכותרפיה בילדים ובנוער בגישה פסיכואנליטית - הרצאות מקוונות לקראת תשפ"ב

31 בינואר 2021, 20:30

ללא תשלום

התוכנית לפסיכותרפיה בילדים ובנוער בגישה פסיכואנליטית, מזמינה את קהל המעוניינים לקראת ההרשמה לשנת הלימודים הבאה - תשפ"ב, להרצאה מקוונת ולהצגת התכנית.

תוכנית תלת-שנתית בהנהלת: אבי שרוף ויונית שולמן

ללא תשלום אך מותנה בהרשמה מראש

קישור לצפייה יישלח למייל סמוך למועד ההרצאה

ההרשמה לאירוע סגורה

על חווית היופי והתשוקה לחיים - דיון בספרו של מלצר:
​ "The Apprehension of Beauty"

18.2.21 יום ה', בין השעות: 20:00-21:30

שָׁאַף בֵּיתִי בָּנוּי עַל הַחוֹף,

שֶׁחַיָּה אֲנִי עַל שְׂפַת הַיָּרֵחַ

וְהַמַּזָּלוֹת,

עַל שְׂפַת הַזְּרִיחוֹת וְהַשּׁקִיעוֹת.

היכולת לחוות יופי, אומר מלצר, הינה אבן יסוד בבריאות נפשית. תפיסת היופי (perception) מעוררת תגובה רגשית, שהיא-היא חווית היופי (apprehension). כשתגובה רגשית זו לא מתעוררת, הביטחון של האדם בשיפוט שלו, הביטחון שאכן חווה יופי, הכנות של ההתעניינות שלו במה שחווה, פגועים וחסרים. לכולנו שמורים בזכרון רגעים בהם חווינו יופי, במלוא חושינו, בהם היינו אחד עם העולם ועם יופיו. אלו רגעים נדירים אך בלתי נשכחים, בונים את הנפש.

חווית היופי קשורה לתשוקה לחיים, לרצון לחיות ולחוות. ככזו היא בעלת משמעות עמוקה ומיוחדת בעבודה עם ילדים עם פגיעה, מבנית או סביבתית, עמוקה וראשונית.

את ספרו "Apprehension of Beauty- The role of aesthetic conflict in development, violence and art", כתב מלצר בשיתוף עם בתו החורגת, Meg Harris Williams, סופרת, מבקרת אמנות ואמנית, והוא משלב התייחסויות ליצירה האמנותית לצד ראיית פסיכותרפיה כאמנות בפני עצמה. הספר, אומר מלצר, מיועד "לחגוג את יופיה של השיטה שגילה ופיתח פרויד, שיטה שמאפשרת לשני אנשים לערוך את השיחה המעניינת ביותר בעולם, שעה אחרי שעה, במשך שנים, ולוותר עליה בצער בשל תכתיבי המציאות הנפשית... אנו חוגגים את יופיה של השיטה בה הmind, באמצעות המחשב הענק שהוא המח, פועל על החוויה הרגשית של חיינו כדי לתת לה ייצוג דרך הסמלה שמאפשרת חשיבה אודות חוויות אלו. "לחשוב על" זה מה שיוצר את "הלמידה מהנסיון", שתוצאתה הם השינויים והרה- ארגון באמצעותם ה-mind גדל. אפשרות גדילתו של ה-mind, במורכבותו, באינטגרציה שלו ובעושרו- אין לה גבול וקצה, היא אינסופית".

הספר עוסק, אומר מלצר, במלחמה הניטשת בתוך האדם, בין חלקיו הצמאים ליופי לבין כוחות הקרתנות, הגסות, הציניות, הפרברסיה. בין הכוחות המנחשים ומשערים את יופיו הנסתר של האובייקט ובכך בונים סקרנות, יכולת למידה, חלימה ויצירה, לבין הכוחות המנסים לפלוש לתוך האובייקט, לכבוש את יופיו בכח וכך הורסים ומאבדים אותו לנצח.

נסקור את ההתייחסות של מלצר לחווית היופי, נחשוב על חוויות היופי בטיפול ובחיים עצמם, ונעלה מחשבות על האופן בו נוכל לגלותו מחדש בעולמם של מטופלינו ובעולמנו אנו.

על המרצה:

יונית שולמן - פסיכולוגית קלינית מדריכה. מנהלת סקטור פסיכולוגיה, מרכז לטיפול וחקר באוטיזם, עמותה לילדים בסיכון. מנהלת התוכנית התלת-שנתית לפסיכותרפיה בילדים ובנוער בגישה פסיכואנליטית ביחידה ללימודי המשך והשתלמויות של ביה"ס לעבודה סוציאלית, אוניברסיטת תל אביב, בשיתוף עם אבי שרוף. מטפלת בילדים, נוער ומבוגרים, כולל אנשים עם אוטיזם ובני משפחותיהם לאורך טווח החיים.

הפסקה בטיפול: שחזור ועיבוד חוויות טראומטיות מוקדמות בילדות

מרצה: כרמית זיו

(ההרצאה התקיימה ב-31.1.21)

"בין החיים בתוך הרחם לבין הינקות המוקדמת ביותר יש המשכיות רבה יותר מכפי שהסזורה המרשימה של אירוע הלידה מאפשרת לנו להאמין" (פרויד 1926). בתהליך טיפולי אנו מדגישים את המתרחש בתוך טיפול: התוכן, הסטינג, התקשורת הלא מילולית וכיו"ב. אולם, מה משמעותן של הפסקות בטיפול? קטיעות העלולות להתרחש מסיבות שונות בכל טיפול? כיצד ניתן להתייחס אליהן כבעלות ערך תרפויטי וכחלק מרצף המשכי של טיפול?

על המרצה:

כרמית זיו - פסיכולוגית התפתחותית מדריכה ופסיכולוגית חינוכית מומחית, בוגרת התוכנית התלת-שנתית לפסיכותרפיה בילדים ובנוער בגישה פסיכואנליטית ביחידה ללימודי המשך והשתלמויות של ביה"ס לעבודה סוציאלית, אוניברסיטת תל אביב. עובדת בשפ"ח רחובות ובקליניקה פרטית בגדרה.

​על המתדיינת:

ענת בן ארצי - פסיכולוגית קלינית, מדריכה בכירה בפסיכותרפיה ובפסיכודיאגנוסטיקה במרפאה לרפואה פסיכולוגית בבי"ח שניידר ובפנימיית נווה צאלים. מרצה בתוכנית התלת-שנתית לפסיכותרפיה בילדים ובנוער בגישה פסיכואנליטית ביחידה ללימודי המשך והשתלמויות של ביה"ס לעבודה סוציאלית, אוניברסיטת תל אביב.