עבודה סוציאלית ירוקה: קורס פורץ דרך באוניברסיטת תל אביב

קורס "עבודה סוציאלית ירוקה" בביה"ס לעבודה סוציאלית ע"ש בוב שאפל משלב תיאוריה ופרקטיקה לקידום צדק חברתי-סביבתי. הקורס מכין את הסטודנטים במסגרת לימודי התואר הראשון לפעול לקידום רווחה וקיימות.

19 יוני 2024
כלבי נחייה בגינה הפנימית של בניין שאפל, ביה"ס לעבודה סוציאלית. צילום: גלית הרצברג
כלבי נחייה בגינה הפנימית של בניין שאפל, ביה"ס לעבודה סוציאלית. צילום: גלית הרצברג

ד"ר ליה לוין

 

המפגש בין אומנות, טבע והאדם,

קמפוס אוניברסיטת ת"א.

צילום: גלית הרצברג

 

 

 

 

בבית הספר לעבודה סוציאלית ע"ש בוב שאפל באוניברסיטת תל אביב, מתקיים קורס ייחודי בשם "עבודה סוציאלית ירוקה: פרקטיקה ביקורתית לקידום צדק חברתי-סביבתי וקיימות" במסגרת התכנית לתואר הראשון. ד"ר ליה לוין, חוקרת ואשת סגל אקדמי בבית הספר, עומדת בראש הקורס ומסבירה את חשיבותו ומשמעויותיו בעולם המודרני.

 

"לעבודה הסוציאלית יש תפקיד מרכזי בהתמודדות עם בעיות חברתיות קיימות ומתמשכות," אומרת ד"ר לוין. "אך היום יש לנו גם אחריות לזהות בעיות חדשות ולהתמודד איתן בזמן אמת, גם כמניעה וגם מתוך היערכות ויצירת התערבויות הולמות. אנו חיים בעולם שמשתנה במהירות, עם אתגרים כמו זיהומים סביבתיים מעשי ידי אדם ותופעות של מזג אוויר קיצוני, שמשפיעים במיוחד על אוכלוסיות מוחלשות. לכן, פשוט אי אפשר להפריד בין הסוציאלי לחברתי לסביבתי".

 

 

הקורס "עבודה סוציאלית ירוקה" נבנה על בסיס ההבנה שיש מקום להרחיב את גישת "האדם בסביבתו" המאפיינת את העבודה הסוציאלית, כך שתכלול גם במפורש יחסי אדם-טבע ותפיסה אקולוגית יותר של קהילת החיים על פני כדור הארץ. "עבודה סוציאלית היא פרופסיה שבנויה על ראייה מערכתית, והגבלת שדה הראייה ליחסים שבין בני אדם בלבד מצמצמת אותה באופן שיכול לפגוע ביכולתה לתת מענים מספקים לבעיות חברתיות", מדגישה ד"ר לוין. הקורס משלב תיאוריה ופרקטיקה ומלמד את הסטודנטים כיצד לפעול לקידום צדק חברתי, סביבתי ואקולוגי.

 

 

אחד הדברים החשובים בקורס הוא ההלימה בין התפיסה והגישה לבין הלמידה וההוראה. "אנחנו משתדלים ללמוד בצורה שמתחשבת בסביבה, גם בדברים היום-יומיים - כמו למשל להנות מאור טבעי בכיתה ביום שמש ולפתוח חלונות ביום עם טמפרטורה נעימה," אומרת ד"ר לוין. "מעבר לתנאים הפיזיים, אנחנו גם מגלים שזה מקל את הלמידה והריכוז". בדרך כלל, חלק גדול מהקורס מתקיים מחוץ לכיתה, בנקודות שונות בקמפוס. ד"ר לוין מסבירה: "כל פעם אני בוחרת פינה אחרת בקמפוס שיש מה ללמוד ממנה לטובת המחשת התיאוריה והבנתה באופן חווייתי. למשל, פסל שנבנה סביב עץ. ציפור שבוחרת להתיישב בינינו. לפעמים הסטודנטים מתבקשים לצלם ייצוג מופשט או קונקרטי של המושג שלמדנו, ואנחנו מתכנסים ודנים עליו במקום שבו מתאים לנו לשבת על הדשא. לכל הדברים הללו יש משמעות בלמידה, ברגע שגבולות הכיתה ופרקטיקת הלמידה מתגמשים, כך יש מקום גם לחשיבה ופרספקטיבה אחרת."

 

 

הקורס כולל גם פרויקט מסכם ייחודי, מבוסס Photovoice. "השילוב בין טקסט ותמונות שמביאים לידי ביטוי את המפגש הספציפי של כל תלמידה ותלמיד עם החומר הנלמד, מייצר גם הוא חיבורים, ומזמין הבעה יצירתית של תהליך הלמידה; ואולי גם הרהור אישי נוסף לגביו," אומרת ד"ר לוין.

 

 

במסגרת הקורס, הסטודנטים לומדים להכיר את הסביבה ואת חשיבותה של רווחה ברת-קיימה לא רק כתיאוריה, אלא גם כדרך חיים. הם לומדים לזהות בעיות סביבתיות וחברתיות ולפעול למציאת פתרונות מעשיים שיכולים לשפר את איכות החיים של אוכלוסיות אשר נדחקות לשולי החברה והשיח. "אנחנו לומדים לקרוא את עצמנו ואת המטופלים שלנו בהקשרים של הטבע והסביבה," מסבירה ד"ר לוין.

 

 

בוגרת הקורס, ענת גולדשמיד, מספרת על חוויותיה: "במסגרת סדרת הרצאות שארגן וועד הסטודנטיות, ליה התנדבה להרצות בנושא עבודה סוציאלית אקולוגית וצדק חברתי-סביבתי. ההרצאה הייתה מרתקת ועוררה בי סקרנות רבה; לכן בחרתי להשתתף בקורס שנה לאחר מכן. בקורס הרחבתי והעמקתי את התבוננותי בצדק, בסביבה, במערכות היחסים המגוונות שבין אדם לסביבתו, בקיימות ובאקטיביזם. אופן הלימוד בקורס שיקף את הלך רוח התכנים בו ופתח את המחשבה והדמיון למרחבי ידע מגוונים וצורות לימוד שונות. נקודת המבט שלמדתי בקורס מלווה אותי גם בחיי האישיים וגם בחיי המקצועיים. התחלתי לעסוק באופן ביקורתי ומושכל יותר באופן בו אני לומדת את הסביבה, ולהציע לפונות שאני מלווה התבוננות משותפת על יחסיהן עם הסביבה בחייהן."

 

 

התחום הזה חשוב במיוחד לד"ר לוין, ובוער בה לקדם אותו. כרגע, היא בעיצומם של מספר מחקרים הנגזרים ממנו. למשל, מחקר אחד נערך במשותף עם ד"ר מלי נבו, כפוסט-דוקטורנטית בהנחייתה. המחקר, שנתמך על ידי הקרן בתחום הזקנה ע"ש פרופ' רבקה ושמעון ברגמן, עוסק בחיבור בין יחסי אדם-טבע ורווחתם של אנשים בגיל זקנה. "גילינו במחקר תהליכים מקבילים - של נסיגה והסגה מן הטבע ומן המרחבים שבהם נוצר הידע אודותיו. מצד שני, מנקודת מוצא של 'אקו-הוקרה' אותה הגתה ופיתחה ד"ר נבו, חשפנו גם היבטים שלא תועדו קודם לכן לגבי הפוטנציאל הגלום בהוקרת הטבע והיחסים עמו להגברת רווחה בגיל זקנה."

 

 

מחקר נוסף המתגבש בימים אלה, במשותף עם ד"ר ענת בן יונתן מהפקולטה למשפטים, עוסק בהתערבויות בסיוע בעלי חיים בגישה הדדית בזמן מלחמה. "מעניין אותנו ללמוד כיצד ניתן לשמור על רווחת כל הצדדים המעורבים בטיפול בנפגעי המלחמה - המטופלים, המטפלים ובעלי החיים, גם במצבים קיצוניים כמו זה שעמו אנו מתמודדים. המחקר מתבצע בהשראת גישות המקדמות התערבויות שלוקחות בחשבון את המטופלים כמובן, אך גם את בעלי החיים כסובייקטים בהתערבות, ובוחנות את ההנחה לפיה שמירה על רווחת כל הנוכחים מייצרת תהליכים צודקים, מיטיבים ואפקטיביים יותר".

 

 

הקורס "עבודה סוציאלית ירוקה" מציג לסטודנטים את חזית הידע בתחומו, המוכר לד"ר לוין בין השאר מתוך חברותה בקבוצות בינלאומיות המיועדות לקידום תפיסות אקו-סוציאליות בתוך מקצוע העבודה הסוציאלית ובכלל. "אני שואבת הנאה גדולה מדי שנה מהצגת הידוע כיום לסטודנטים ובקיום דיונים מעמיקים עמם. הקורס דינאמי ומשתנה לפי המשתתפים בו, וגם הידע שלי מתפתח בו כל הזמן," היא משתפת. בנוגע לתקופה הנוכחית, היא מבקשת להזכיר כי יש נטייה לעתים לבטל עיסוק בסביבה בעתות משבר או להתייחס לעיסוק כזה כאזוטרי או פריווילגי: "מספיק לראות את היחסים שהשתנו בצורה מטלטלת בין קהילות שלמות במדינת ישראל לבין מרחב החיים שלהן, את הנזק לחקלאות ולביטחון התזונתי ואת האובדן הבלתי נתפס והבו-זמני של חיי אדם, חיי בעלי חיים וצמחיה – כדי להבין שיש כאן שותפות גורל עם השלכות חברתיות ברורות". הקורס הוא יחיד מסוגו בארץ, ומעורר עניין רב גם מחוץ לישראל. "אני בקשר עם אנשים שמלמדים קורסים בתחומים משיקים ברחבי העולם, הם לומדים מאיתנו. מהחוויה שלנו, מתחושת המסוגלות שיש אצלנו ומן השילוב האורגני לקורס שלנו בין אופטימיות, תקווה, השפעה, חברה, טבע וסביבה," מסכמת ד"ר לוין. בנוסף, ד"ר ליה לוין זכתה בפרס הרקטור להתחדשות וליצירתיות בהוראה לשנת תשפ"ד  על פיתוח הקורס.

 

 

אם אתם מחפשים חוויה ייחודית של למידה מעמיקה ומאתגרת, ושואפים להשפיע על החברה והסביבה, הקורס "עבודה סוציאלית ירוקה" הוא בדיוק בשבילכם. הצטרפו אלינו לחוויה לימודית שתשנה את תפיסת עולמכם ותעניק לכם כלים חשובים לעתיד.

 

 

 

 

 

כתבה מאת: גלית הרצברג

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>