"דמיון בשביל שניים"- טיפול בילדים בימי קורונה

הרצאה ב-Zoom (ללא תשלום)
זימון להרצאה יישלח למייל אותו רשמתם בטופס הרישום

ההרשמה לאירוע נסגרה

ריד ואלוורז במבוא לספרן “Autism and Personality” (1999), מעלות את המחשבה כי בהיעדר משחק משאבי המטפל עצמו הינם תכופות המקור היחיד לבניית חיוניות, יצירתיות ומשחק בעולמו הפנימי של הילד.

“The therapist must have a mind for two, energy for two, hope
 for two, imagination for two” (Reid & Alvarez 1999, p 7).

בהרצאה נדון בעשייה הטיפולית הנדרשת מהמטפל בילדים בימים בהם מרחב החיים עצמם קורס תחת מתקפה בלתי פוסקת של אימה קיומית, אי וודאות ושבר פתאומי וחד של כל מה שנותן לנו חוויה של משמעות ורצף, שבה האפשרות להיות אדם "אוהב ועובד" (פרויד) קורסת כשהמקומות בהם אנו "עובדים ואוהבים" במידה רבה נסגרים בפנינו, או הופכים חלקיים וחסרים.
האם יכולה להתקיים משחקיות כשהמרחב הפוטנציאלי מאותגר ומצטמצם ואף פיזית נוכח הזולת כפנים ללא גוף ?
מה יכול המטפל לעשות כשמתאפשר לו מפגש עם הילד המטופל דרך מסך בלבד, או כפי שקורה בטיפולים רבים מאד, כשהמפגש עם הילד אינו מתאפשר כלל?
נחזור לטענה של ריד ואלוורז שתקופה זו דורשת מהמטפל הישענות גוברת על משאביו שלו כדי לשמור תקווה, אמונה, יצירתיות ודמיון בשביל שניים, או לחילופין לגלותן בצורות חדשות בקשר הטיפולי.
זאת כאשר הוא עצמו נתון תחת אותן מתקפות שחווים מטופליו.
נתייחס לאספקטים של העברה נגדית ו"המטפל כאדם" (בונוביץ') שאף אלו מקבלים מטען ייחודי ולבטח אחר ושונה נוכח מציאות פולשנית – מתקיפה למפגש הטיפולי.
בעזרת דיון תיאורטי ודוגמאות קליניות ננסה לעורר את משאבי הדמיון, היצירתיות והתקווה, אצל הקורא ואצלנו עצמנו.

יונית שולמן - פסיכולוגית קלינית מדריכה. מנהלת סקטור הפסיכולוגים, מרכז לטיפול וחקר באוטיזם, עמותה לילדים בסיכון. מנהלת התוכנית התלת-שנתית לפסיכותרפיה בילדים ובנוער בגישה פסיכואנליטית, ביה"ס לעבודה סוציאלית, אוניברסיטת תל אביב, בשיתוף עם אבי שרוף. מטפלת בילדים, נוער ומבוגרים, כולל אנשים עם אוטיזם ובני משפחותיהם לאורך טווח החיים.

אבי שרוף - פסיכולוג קליני מדריך. מרצה במחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטת תל אביב ובתוכניות לפסיכותרפיה באוניברסיטת חיפה, בר אילן ובברזילי באשקלון. לשעבר פסיכולוג ראשי במרכז לבריאות הנפש נס ציונה. חבר בצוות ההיגוי של חטיבת הילדים והנוער של האגודה הישראלית לפסיכותרפיה פסיכואנליטית. מנהל אקדמי של התוכנית לפסיכותרפיה בילדים ובנוער בגישה פסיכואנליטית, ביה"ס לעבודה סוציאלית, אוניברסיטת תל אביב.